Aarhus Teater

Aarhus Teater

Siden 1900 har den smukke bygning, som huser Aarhus Teater, domineret området ved Aarhus Domkirke, og mange bliver fascineret af den smukke bygningsfacade, der både rummer noget klassisk og peger frem mod Jugendstilen eller skønvirke, som vi kalder det på dansk.

Aarhus Teater er et resultat af, at en række borgere i den fremstormende by Aarhus ønskede, at den før meget provinsielle by skulle have et teater, der kunne være den værdigt i takt med, at Aarhus i stigende grad markerede sig som Jyllands hovedstad og efterhånden også som landets næststørste by.

Fem scener under sig

Aarhus Teater er i dag den største af de danske landsdelsscener. Teatret har ikke mindre end fem scener under sig – fra hovedscenen i selve teaterbygningen med godt 700 tilskuepladser over Scala, Studio og Stiklingen til den alternative Cabaretscenen.

Gennem tiden har mange studerende haft partoutkort til Store Scene – her kunne man nemlig for en billig penge købe adgang til alle forestillinger mod til gengæld at sidde helt oppe på de øverste rækker i det, der med et udtryk, der aldrig ville gå i dag, blev kaldt negerhimlen.

Cafe Hack

I mange år har den café, der er indrettet i teatrets bygning, Cafe Hack, været rammen om et radioprogram af samme navn. Værten kom i modvind på grund af den måde, programmets økonomi var skruet sammen på, og det blev flyttet fra DR til en mindre radiokanal, men det var med til for alvor at få Aarhus Teater ind i folks bevidsthed.

Cafe Hack har sit navn efter teaterbygningens arkitekt, den århusianske arkitekt Hack Kampmann, der har stået bag mange markante bygninger i Aarhus. Ud over teateret blandt andet toldkammeret og Marselisborg Slot.

dante