Det Kongelige Teater – Danmarks mest berømte scene

Det Kongelige Teater – Danmarks mest berømte scene

Siden 1748 har Det Kongelige Teater ligger på Kongens Nytorv i København, og det er uden sammenligning den mest kendte teaterbygning i Danmark.

Som navnet siger, var det i starten tænkt som kongens teater, hvor han kunne invitere gæster til sine private forestillinger, men siden er teatret blevet et teater for alle. Både i dansk og i verdenssammenhæng er Det Kongelige Teater enestående, fordi det rummer alle fire sceniske kunstarter under samme tag: Opera, skuespil, ballet og orkester.

Forgængerne i byen

Det Kongelige Teater har haft nogle forgængere i København. I 1720’erne blev der opført forestillinger i Gjethuset, og i 1722 åbnede teatret i Lille Grønnegade, der fungerede til 1727. Her blev der opført komedier på dansk, og det er dermed det første sted, hvor der er opført egentligt dansk skuespil. Hele molevitten gik fallit i 1727, og da Christian den 6. blev konge i 1730, var det nat med skuespil og teater et stykke tid, da han var meget religiøs. Under den nye konge, Frederik den 5., blev der i 1747 startet et teater i Læderstræde, og så åbnede Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv i 1748.

Da teatret ikke kunne køre rundt økonomisk, overtog kongen, der nu var Chisitan den 7., teatret, og dermed blev det på ægte vis et kongeligt teater med hofmarskallen som indsat direktør.</p>

Løbende ombygninger og ny bygning

Teatret lå i en bygning, som ikke var helt så egnet til det, som man troede – grunden var fugtig, og lokalerne for små. Derfor blev der løbende bygget op, og senest i 1857. Men det var ikke hensigtsmæssigt – blandt andet vrimlede det med rotter, så man måtte holde teaterkat – så i 1874 indviede man et helt nyt teater i en nyopført bygning ved siden af den gamle.

Der kan sidde 1.400 tilskuere i det, der i dag betegnes som Gamle Scene, og der er en særlig kongeloge, som markerer, at vi stadig i disse moderne tider har at gøre med et kongeligt teater.

Nogle af kunstarterne har i dag fået nye, egne scenehuse andre steder i byen. Det gælder både operaen, som er flyttet ud i en nyopført operabygning på Holmen, og skuespillet, der også har fået sin egen, nybyggede scene. Nogle har beklaget, at vi nu ikke længere har de fire kunstarter så integreret på Det Kongelige Teater, men der er ingen tvivl om, at medarbejderne nyder at kunne udføre deres arbejde på nye og specialiserede scener.

Stærekassen

I 1931 blev der opført en ekstra scene ved selve Det Kongelige Teater. Den går ud over Heibergsgade og har det officielle navn Nye Scene. Med ægte københavnsk vid og humor blev den dog hurtigt omdøbt til Stærekassen. Her er der gennem tiden især opført nye teaterstykker og i en årrække også sendt radio fra.

dante