I dag diskuteres det ofte i medierne, hvorledes forholdet mellem etniske danskere og især muslimske borgere er – og det fremhæves ofte, at vi stadig lever ret så adskilt, selv om der har været muslimske medborgere her i landet, siden vi hentede de første gæstearbejdere herop i 1960’erne. Kristne danskere og muslimer gifter sig for eksempel stadig kun i begrænset omfang med hinanden.
Den problestilling er imidlertid ikke ny. Den danske forfatter Henrik Nathansen, som levede fra 1868 til 1944, tog problemstillingen op med sit skuespil Indenfor Murene, der blev opført for første gang i 1912. Her var problemstillingen blot ikke kristen over for muslimsk, men jødisk over for kristen.
Var selv jøde
Henrik Nathansen var selv jøde, så han kendte problemstillingen om blandede ægteskaber fra det jødiske miljø. Hans jødiske baggrund viser sig også i stedet for hans død – han døde i Lund i Sverige, mens han var flygtet til Sverige under 2. Verdenskrig som så mange andre danske jøder.
I Indenfor Murene forelsker datteren af den jødiske patriark og storborger Levin, sig i en dansk, kristen mand, og det giver anledning til et moraldrama, som er evigt aktuelt – hvordan forener man forskellige kulturer, og hvordan kan folk realisere deres kærlighed på tværs af disse?