Tag dit barn med i teatret

Tag dit barn med i teatret

Hvornår er børn egentlig gamle nok til at komme med i teatret? Det afhænger nok lidt af, om dit barn kan finde ud af at sidde stille og kigge på i 30-60 minutter, og det kan mange børn, når de når 3-4 års alderen. Nogle skoler og daginstitutioner tager børn med i teatret, men der er udsigt til besparelser, men så kan du jo i stedet selv tage dit barn med i teatret. På vej hen til teatret kan I fx besøge en skotøjsforretning, der forhandler birkenstock og købe et par dejlige kvalitetssko til jer begge, for så har I noget sundt på fødderne hver gang, I bevæger jer ud.

[IMAGE=c8qmOtfkbhNj.jpg]

Der spilles mange børneforestillinger landet over, og det største udvalg finder man i storbyerne. Man kan f.eks. søge online eller på de forskellige teatres hjemmesider for at finde frem til børneforestillingerne. Det Kongelige Teater har enkelte forestillinger for børn, og så kan der være små teatre eller teatergrupper, som nærmest er specialiserede i at lave børneteaterforestillinger. De medvirkende skuespillere er ofte ret dedikerede og erfarne med hensyn til at optræde for børn. De ved, hvordan man fanger børnenes opmærksomhed og fastholder den.

[IMAGE=dbWkm6dvkd7M.jpg]

Hvad skal børn i teatret?

Hvorfor skal man overhovedet tage et lille barn med i teatret? Det skal man heller ikke nødvendigvis. Men teatret byder på nogle andre oplevelser end fx tv og iPad. Her sidder barnet stille og kigger på en skærm eller trykker på et display. I teatret får barnet en intim oplevelse, hvor det kommer tæt på nogle skuespillere, som opfører en lille forestilling over et eller flere temaer. Barnet får for det første en nærværsoplevelse. Det kan være meget intenst at være i teatret, og hele barnets sanseapparat bliver aktiveret. Der er nogen, som taler, der er lys på scenen, og der kan også være forskellige dufte, som barnet ikke kender andre steder fra. Teatret taler desuden til barnets følelser. Teaterforestillinger kan rumme temaer om fx venskab, kærlighed, vrede og sorg, som barnet kan få en særlig oplevelse med.

Til nogle teaterforestillinger skal barnet primært sidde og lytte og kigge til forestillingen. Ofte vil børnene alligevel kommentere, klappe eller råbe undervejs, fordi de bliver grebet af det, de oplever Andre forestillinger er mere publikumsinvolverende, og her bliver børnene bedt om at deltage mere. Begge dele kan være sjovt for børnene, og derfor kan du med fordel tage din barn med til forskellige slags børneforestillinger.

Måske bliver dit barn så grebet af teatret, at det også gerne selv vil spille teater. Det kan man heldigvis melde sig til i fritiden, og så får man nye kammerater, der også er teaterinteresserede. Det kan måske også føre til børneroller på teatret – og måske en dag til en voksenkarriere som skuespiller. Men først og fremmest skal man tage sit barn med i teatret, fordi det giver barnet en helt særlig nærværsoplevelse, som man ikke finder i den travle hverdag med en iPad i hånden eller foran en tv-skærm.

dante