Et af Danmarks ældste teatre fungerer i dag som teatermuseum, og det er et spændende udtryk for, hvordan et elitært teater så ud i midten af forrige århundrede, da det blev ombygget i Biedermeierstilen, som var fremherskede på den tid.
Teater som en del af hofkulturen
Teater har altid været en del af den kultur, der har været opbygget omkring et hof, hvad enten det var stort eller lille. Der var både kongelige teatre og teatre ved private hoffer. For eksempel havde det langelandske grevskab sit eget teater ved Tranekær Slot, og der var også et teater ved Københavns Slot, som siden blev afløst af Christiansborg.
Da det første Christiansborg skulle bygges, var det imidlertid en meget pietistisk religiøs konge, Christian den 6., der sad på tronen, og ifølge hans religiøse opfattelse passede skuespil ikke ind. Derfor blev der ikke opført noget teater ved det første Christiansborg.
Det var et problem for den næste Christian i kongerækken, Christian den 7., som var glad for skuespil og teater og endda selv nogle gange optrådte i stykkerne. Han var konge fra 1767 til 1848, men årene var præget af hans mentale tilstand, der sikkert skyldtes skizofreni. Han var beskæftiget med kunst og teater, mens hans rådgivere, ikke mindst Struense, kørte landet.
Selerum til teater
Det var netop i året op til Christian den 7.’s bestigelse af tronen, at man besluttede at indrette en egentlig teatersal på Christiansborg. Den blev etableret i et rum, der havde været brugt som selelager, så teatret kom altså til at ligge i forbindelse med staldbygningerne og ikke direkte i slottet – det er grunden til, at teatret overlevede de brande, som både det første og det andet Christiansborg oplevede. Så derfor har vi i dag adgang til et enestående teater fra det første Christiansborgs tid.
Ligesom det Helsingør Teater, der i dag kan ses i Den Gamle By i Aarhus, skulle teatret bruges som balsal også, så derfor kunne de skrå brædder gøres lige, så der blev etableret et dansegulv.
I 1842 blev teatret så ombygget i Biedermeierstil, og efter at det er retableret i denne stil, står det som et fint eksempel på den tids teater.
Det fungerede en overgang som anneksscene til Det Kongelige Teater, og i dag huset det Teatermuseet, hvor der opsamles viden om dansk teaterhistorie. Så selv om teatret ikke længere er aktivt, er det spændende at besøge.